Längst ner på sidan finner ni dagböcker från tidigare år. Blåmarkerade ord leder till foto.

2007-07-26

Ytterligare en tid har gått. I slutet av juni kläcktes två st vittofskakaduor i vår kläckare. Den första låg i "sätesbjudning", dvs den låg med huvudet i den smala ändan och gumpen där luftblåsan är. "Förlossningen" gick bra och ungen klarade själv att ta sig ut utan att punktera några blodådror (vilket annars är en stor risk när den knackar hål på skalet).

Unge två kom 1,5 dygn senare på korrekt vis.

Pippi-Liten har lagt 9 obefruktade ägg denna sommar! Antingen är Heike för ung eller så vet han inte hur han ska göra. Han vaktar henne fint när hon ligger på de tomma äggen i alla fall. Han blåser upp sig till dubbel storlek och "skräms" så mycket han kan.

Pyret, vår blåpannade amasonhane, har varit en duktig gosse. Han lånade ut 3 ml av sitt blod till en sjuk goja. Men Gudrun var inte lika snäll när han kom hem igen - hon ville INTE veta av honom fast han fjäskade så mycket han kunde. Det tog en timme så hade hon lugnat ner sig så pass att de kunde sitta på samma pinne. Dagen efter var allt som vanligt igen. Det är kul att kunna hjälpa till med en sådan sak som blodtransfusion! Det är en vardaglig sak för oss människor och det händer ofta hos hund och katt men på fåglar är det visst inte mer än en gång om året. Kan man hjälpa så är det ju bra. Veterinären får ta 10% i ml av kroppsvikten. Pyret som väger 483 gr skulle alltså kunna ge 4,8 ml. Veterinären ansåg dock att 3 ml räckte. Den sjuka gojan? Jodå, hon är hemma igen och mår bättre.


2007-05-20

Jaha - så har nästan halva 2007 gått innan jag får tummarna loss och skriva. Förlåt!
Araflickorna har fått ny innevoljär och vi bygger för fullt på deras utevoljär.
Innevoljären

Pippi-Liten har lagt tre ägg men de var obefruktade även i år. Nåja, det var ju bara andra gången hon la ägg så än är det inte dags att ge upp. Vi vet ju inte om Heike har gjort sina plikter...

I går hittade vi ett ägg under Diana. Så nu vet jag vad jag ska göra till midsommar. Förra sommaren lät vi dem ju själva prova på men det gick ju inte så bra. Nu gäller det att ta in alla deras ägg, kläcka och mata.

 

Fenix och Tottie flyttade ihop för fjorton dagar sedan i den voljär de själva valt = hennes. I Fenix gamla voljär bor nu Gudrun och Pyret sen i går. Vi håller tummarna att de båda paren ska passa ihop. De har ju suttit bredvid varandra i snart ett år så det borde fungera.


Tillbaka till starten

2001 2002 2003 2004 2005 2006


© Vi på Landön