Från ägg till kakadua...

Ett tappert försök till en dagbok över handmatning av vittofskakadua-ungar. Anledning till det är när väninnan fick sin gröna bebis fanns det ingen hjälp att hitta någonstans om hur mycket den skulle väga vid en viss ålder. Så nu ska jag göra ett försök att skriva ner hur jag gör. Efterhand som jag matar en ny art så kommer det också (förhoppningsvis i alla fall) att hamna här på sidan. Hjärnan degar till sig när man inte får sova som man ska, så det kan hända att jag behöver komplettera i efterhand.

25 aug -05 Diana har lagt ett ägg! Tar in det eftersom de inte brukar vara konstanta i sin ruvning och inte tar hand om kläckt unge. Dessutom skulle vi ta in alla ägg efter vinterns sjukdom enl veterinären. Byter ut ägget mot ett porslinsägg. Runt den 20 sept kommer det att kläckas.
28 aug -05 I ägget syns nu en liten, rund, röd cirkel. Det är början på blodkärlen! Ägget är alltså befruktat.
29 aug -05 Diana och Emil verkar som om de har ytterligare ett ägg i holken. Jodå, i holken ligger nu två ägg. Byter ut det riktiga mot ytterligare ett porslinsägg.
30 aug -05

Ägg nr 2 visar i kväll samma runda blodring. Det är befruktat!
Kläckaren står på 37.1 grader och håller ungefär 52% fuktighet. Runt den 24 sept kommer det att kläckas

Här har jag fått hjälp av vännen Jonas att ta ett foto på ett befruktat ägg.
Blodådrorna visar att ägget är befruktat.

I mitten av ägget syns en mörkare (rödaktig) punkt, det är ungen/embyot. De röda strecken som nästan bildar ett spindelnät är blodkärlen. Den ljusa delen i nedankant är luftbubblan. Det är viktigt att denna bubbla har rätt storlek. För stor bubbla och ungen torkar ut, för liten bubbla och ungen drunknar. När ungen kläcks är det först hinnan mot luftbubblan den spräcker. När den sen fått lite mer utrymme och vilat sig en stund är det dags för nacken att kränga så äggtanden slår stjärnan i skalet.

20 sept-05 20.00 Ettan slagit sin stjärna
21 sept-05

16.00 Tvåan slagit sin stjärna
I högra "kanten" har ungen slagit en stjärna
Det är inte så lätt att ta foto på ett ägg som dansar runt... I högra delen av äggets tjockända finns den ena stjärnan, strax under nedåt vänster finns den andra. I spetsiga ändan har jag skrivit vilken fågel som är mamma och vilken datum vi tog in ägget. Det hjälper till vid uträkning av kläckdag.

Äggtanden slår hålet (stjärnan) och fungerar sen som en konservöppnare. Ungen roterar i ägget samtidigt som den upprepande hackar mot skalet. "Locket " lyfts av och ungen kan kravla sig ut.

22 sept-05

 

10:45 Ettan tagit sig ut ur ägget. Allt ok! Flyttar till kuvösen där det är 37 grader sedan stjärnan gick. Lägger även dit tvåan då ägget inte längre behöver vändas. Sätter in en skål med varmt vatten för att hålla fuktigheten kring 55%. Stänger av kläckaren, tv-rummet blir tyst…
14:45 Vikt ettan: 16 gram, Får första maten.

När ungen ligger i ägget lever den på äggulan. Därför är det viktigt att ge föräldraparet en mycket god kost i starten av (och under) häckningsperioden, de lägger grunden till äggulan. När så ungen är kläckt kan man skymta äggulan under skinnet på ungens mage. Den drar ihop sig och sen stänger ungen tarmsystemet. (OBS! Detta har jag inget konkret belägg för! Det är gamla "fågelgubbar" som berättat och det lilla jag funnit på nätet har varit på engelska och om fasaner. Verkar dock stämma med papegojor med). I vilket fall som helst så har jag fått lära mig att man väntar fyra timmar innan man ger första vällingen så tarmsystemet har "kopplats in".
Fem timmar gammal
Fem timmar gammal. Första avföringen är kommen. Precis som med människobebisar så är den första kludden mörk. Här är det äggulabajs som tryckts ut.

23 sept-05 01:00 Tvåan tagit sig ut. Allt ok
05:00 Vikt tvåan: 14 gram, Får första maten
24 sept-05 Båda ungarna växer och mår bra. De är nu uppe 2,5 timmar mellan matningarna.
Båda får NutriBird-välling med koncentration; 1 del pulver och 5 delar vatten. Med minsta skeden
25 sept-05 10:00 Vikt ettan: 21gram Vikt tvåan: 19 gram
Matning kl 06:00, 09:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00, 24:00, 03:00
26 sept-05

11:00 Vikt ettan: 25 gram Vikt tvåan: 21 gram
Vällingen är nu 1 del pulver och 4,5 delar vatten med sked nr 2

HUNGRIG!!

Liten "korv"...

Det är inte mycket till "korv"....

27 sept-05 9:00 Ettan: 31 gram
         Tvåan: 28 gram
 

Nu klarar jag det inte längre...ungarna måste få arbetsnamn! Därför heter de nu Zipp och Zapp.
Zipp och Zapp
En vecka gamla och så trötta. Det är jobbigt att växa så mycket per dag!
Vällingen är nu 1 del pulver och 3 delar vatten.

Det är i grevens sjunde minut jag kom ihåg att ta foto på äggtanden. Jag hoppas att ni lyckas se den lilla piggen på näbben.

1 okt-05

9:00 Zipp: 65 gram
         Zapp: 59 gram

6 okt-05 10:00 Zipp: 104 gram
           Zapp: 102 gram
Sked nr 3 är nu aktiverad (sked nr 3 från höger)
7 okt-05 10:00 Zipp: 112 gram
           Zapp: 114 gram
8 okt-05

Zapp har nu gått om Zipp i vikt. Fråga mig inte varför, för det vet jag inte.
10:00 Zipp: 122 gram
           Zapp: 124 gram

Ögonen är öppna sen ca tre dagar. Idag har jag provat att sätta på ringarna. De mindre gultofsarna ringades runt den 14 dagen men det verkar som om vittofsarna är lite segare i sin utveckling. Ringarna måste dock på och det är bättre att börja för tidigt än att upptäcka att det är försent. Dessutom börjar det bli svårt att se skillnad på dem nu när de är lika stora. Se själva!

Krävorna är tomma, fötterna stora och man kan börja ana anlagen för fjädrar. På Zipps huvud (ungen till vänster) anas även den begynnande tofsen. Svårt att se på fotot, lättare i verkligheten. För att förstå hur stora ungarna är så ligger de här i en vanlig Bigpack glasslåda.
Jag har alltid tyckt att ungarnas vingspetsar ser ut som små små händer med tumvantar på. Vad tycker ni?
De får nu mat med 3,5-4 timmars mellanrum. Det beror på hur krävorna ser ut. De får inte mat förrän det är tomt där. Äntligen får jag sova mellan 24.00 och 06.00!

9 okt-05

10:00 Zipp: 142 gram
           Zapp: 146 gram
Zapps ring har äntligen stannat kvar! Att den minste har gått om i vikt och fotstorlek är udda. Men de mår båda bra så det är väl som med oss mänskor, vi växer olika bara.
Zapps ring sitter kvar på benet, Zipps trillar av
Visst är de söta? Tofsarna börjar synas som små vita stift uppstickande ur pannan. Synd bäst på Zipp (den högra). Även vingarna börjar få sina pennor.
SÖTA!
Krävorna är fulla för de har nyss blivit matade. De är mer stilla då och lättare att få bra foto på. Näbbar och fötter blir mörkare för varje dag. Zipp är tröttare/slöare än Zapp men hugger fint på skeden och gör krävan tom på 4 timmar precis som Zapp.


Jag matar dem nu enligt "konkurrens"-tekniken (eftersom de har ögonen öppna och kan målmedvetet tigga mot skeden eller min hand). Hade de varit i holken hade föräldrarna turats om att stöta upp mat, först till den ena sen till den andra och så den första igen. Därför får Zipp först en sked, sen Zapp, åter Zipp och sen Zapp. Jag tror (kanske obefogat?) att det är lugnare för ungarna. De hinner svälja undan en lagom portion, vänta och sen börja tigga igen. Gjorde såhär med de sista ungarna av mindre gultofsen i fjol med och de har ju blivit fina.

10 okt-05 10:00 Zipp: 168 gram
           Zapp: 167 gram
Jaha, så har Zipp intagit vikt-täten igen.
Jag börjar få fjädrar!
Jag kan inte hålla huvudet stilla men kolla in! Jag har pennor på mina vingar nu...i alla fall början till dem! /Zapp
Snögubbe...
Ser ut som en bestämd person med armarna i sidorna. Eller som en snögubbe med väääldigt lång hals...

Så här stora är de nu. Det går inte att hålla dem i handen och fotografera, inte själv i alla fall. De bara vinglar för de känner ingen trygghet i endast en hand. Den andra behöver jag ju för att fyra av kameran.
12 okt-05

Vi väger nu runt 200gr


Inte konstigt att vi är kladdig om näbben!

Visst är vi söta?! Tycker i alla fall matte! Så det så!

Vad användes då till framställning av vår måltid?
Tillbehör
Överst till vänster: Kopp för varmvatten/vattenbad åt vällingen
Överst till höger: Muggen som vällingen blandas i
Vispen är inköpt på leksaksavdelning på EKO-stormarknad, den är liten och passar bäst för blandning av alla tjocklekar av välling.
Silen används de första 3 dagarna när vällingen är 1/6 för att säkerställa att inga klumpar ska störa de små krävorna.
Kokt vatten som nästan direkt blandas med NutriBird A21 (får sen svalna till ca 39 grader)

  Zipp dog en söndag eftermiddag. Förmodligen av välling i fel hals efter lek med Zapp.
Zapp är nu stor flicka (?) och äter själv lite pellets och frukt. Välling äter hon bara på kvällen. Efter Trettonhelgen tror jag det är dags för henne att flytta till sitt nya hem. Allt beror på hur bra hon äter själv. Nya matte får gärna fortsätta att mata på kvällarna men jag vill veta att Zapp (Zelma om det nu är en hona) kan klara sig själv. (Zapp är redan bokad.)

060103 Börjar mer och mer tro att Zelma är en Fridolf. Näbben är stor och ögonen mörknar för varje dag. H*n har lärt sig flyga fast det behövs några timmars flygtid till innan den är korrekt. Landningarna är ofta av det kraschande slaget - in i en tavla - in i fönsterbrädan - in i mattes hår - upp på en bokhylla och riva ner allt etc.
060106 Zelma ÄR en Fridolf! DNA-testet landade idag från sydafrika.
060307 Zelma var en Fridolf och de som skulle köpt honom fick förhinder. Därför återgick vi till arbetsnamnet Zapp.

Zapp har i dag flyttat från oss och mer om honom finns i den andra dagboken.
Härmed är albabebisdagboken slut. (Skulle det bli fler ungar kommer en ny att skapas annars blir denna för lång.)