Längst ner på sidan finner ni dagböcker från tidigare år. Blåmarkerade ord leder till foto.

2006-12-21

Tre dagar kvar till jul - 9 grader varmt och stilla duggregn. Fåglarna älskar denna väderlek.
Goffie, som annars är en riktig linslus, blev sittandes på grenen så jag kunde ta ett foto på henne.


2006-10-21

Idag har vi tagit bort holken för Albin och August. Albin är så fruktansvärt smutsig efter att ha tryckt i holken i 5-6 veckor. De får holken igen i mars. Under tiden hoppas jag att hon blir ren och fin igen i vinterns snö.


Under oktober har det flyttat hit två araflickor, två vittofsar och en venezuela.

Diana och Emil parar sig fortfarande så deras holk får finnas till mitten av november. Sen tar vi den för att inte riskera att hon tömmer sina energireserver på att lägga ägg när hon behöver det för att klara vintern.


2006-09-11

Kragpapegojan dog, hon var söndertrasad överallt. Örat, under näbben, nacken, ryggen etc. Stackaren...

Diana och Emil har parat sig som tokar sen holken rengjordes efter den döda ungen. Det börjar bli lite sent på året för häckning. Vi ger det några veckor till innan vi tar ner holkarna.

DNA-svaren kom häromdagen på Mozart och Jacko.
Mozart är en flicka och Jacko är en hane, som väntat på båda. Så nu har vi två belizensis-honor, Mozart och Elsa. Blir inte helt lätt att hitta herrar till dem. Under tiden sitter Mozart i samma bur som Olivia och de trivs. Mozart är ju inte van vid andra fåglar och Olivia är en bra "startkompis".

Albin har bara tyckt det vara kul att ligga i holken. Men så var det första gången hon fick holk i sitt över 20-åriga liv. Bättre lycka nästa sommar!

Det enda häckresultat för denna sommar är en söt spräcklig nymfkakadua. Den ska en god vän ha så snart den är redo att lämna sin mamma. Den tigger fortfarande efter mat fast den flyger bra och verkar äta själv.

Pyret har flyttat in till oss. Han ska med lite tur bli sambo med Gudrun.


Bamse och Fanny är såååå söta vänner i voljären - där inne får han fly ner i holken. När Fanny kommer inomhus förvandlas hon till en rabiat manshatare. Ajajaj, vad stackars Bamse får stryk om han visar sig vid fel tllfälle! Man får tyvärr smyga på dessa linslusar om man ska föreviga deras gos...

Olivia har börjat få lite fjädrar här och där. Alla bönor, majs, jäst och pellets är borta från hennes kost. Nu ska vi även börja ge henne "Feather up" för att befrämja fjäderväxten.


2006-08-16

Fann kragpapegojhonan liggande på voljärbotten. Sönderhackad av hanen! Grrrrrrr...
Hon var vid liv och "sitter" nu är inne i en sjukbur. Stackars hona! Han har varit dum mot henne på förra stället och en gång här. Nu blev det för mycket. Hoppas hon överlever natten!


2006-08-11

Diana ruvade två ägg. Ett försvann - puff - den andra kläcktes. I 14 dagar var de druktiga föräldrar och det gladde oss oerhört! Men nu är albaungen död. Så var det med det... De kan ruva om de vill men de klarar tydligen inte av att mata. Eller har de legat ihjäl den? Mat var det i krävan men den var lite platt. Isch...
Nästa gång blir det kläckaren - suck.
Pippi-Liten låg på tre ägg. De var blanka...men så var det första gången hon hade ägg. Inte illa att lägga tre stycken! Bättre lycka nästa gång - och Pippi-Liten, låt Heike komma till nästa gång så det kan bli några ungar - fniss...


2006-07-10

Albin var ute ur holken - vi sprang dit och kollade. Dessvärre har hon bara ansett det vara mysigt eller provat hur det skulle vara att ligga 3-4 veckor i den. Där fanns inga ägg i alla fall. Nåja - det är ju första gången hon har holk så man kan inte begära för mycket.

Diana ligger sedan den 6 juli på två ägg! Denna gången ruvar hon! Helt underbart att slippa höra den eviga kläckningsmaskinen här inne. Nu håller vi tummar och tår att de även klarar av att mata upp ungarna...2006-06-30

Albin är försvunnen!
Hon ligger och trycker i holken! Vi satte in holkar till fåglarna den 11 juni och det tog bara några dagar så var Albin borta. Hormonerna flödar för fullt hos både henne och August. Ska bli kul och se om de kan mata ungarna med, ruva kan hon alla fall. (Det är bara hon som är i holken sedan han godkände den.) Hon kommer ut en gång på förmiddagen, en gång på middagen och så en gång på kvällen. Varje gång går hon fram till August och gosar och putsar lite. Hon lägger en enorm kladd, putsar sina fjädrar lite till och sen går hon in. Mer än så ser vi inte henne.
Vid matning är hon ytterst aggressiv och skyddar buren med både näbbar och klor.

Jag är tacksam att vi inte behöver gå in i buren eller ens sträcka in en hand när vi matar! Det hade inte varit mycket kvar...

Om där är befruktade ägg ska de kläckas ungefär den 11 juli. Gissa vem som ska stå med örat så nära som möjligt och lyssna efter pip?

Detta är oerhört spännande eftersom det gnälls så mycket över tamfåglar som är värdelösa som häckfåglar. Albin kom till oss efter ca 20 år som tamfågel. Det hade varit en knäpp på näsan till alla de "gamla" gubbarna och deras åsikt om dåliga häckfåglar! Hehehe...

 


2006-06-04

Idag flyttade Mozart in hos oss.
"Han" ser ut som en flicka så det är könstest som gäller innan vi vet säkert vilket.
Mozart pratar lite med en späd, söt röst. Visslar gärna och tycker om att följa med ut på altanen.

Olivia välkomnade den nya med att springa fram och hälsa direkt. Mozart blev lite rädd men efter en halvtimme gick det jättebra. Värre var det med Jacko som såg en "rival" i Mozart. Olivia är ju HANS vän!
Jacko som är världens snällaste goja kommer säkert att visa sin godhet även mot Mozart.


2006-05-16

I dag har det varit en lite svalare dag. Olivia fick följa med ut på altanen en stund i alla fall. Hon ser nästan ut att le, eller vad tycker du?
De torra flagorna hon haft på huden är nu borta. Hon kliar sig inte så mycket heller. Kan kostomläggningen börja ge utdelning?


2006-04-15

Våren har kommit så här på påskafton! Fåglarna njuter i fulla drag...

Albin och August - lika kära som alltid.

Vitbukarna för en gångs skull bredvid varandra så man kan fota dem!


2006-03-07

Zapp har i dag blivit stora gossen och flyttat hemifrån. Han är numera en halläning och fått nya fina mänsko-föräldrar! Han kommer att ha en goj-kompis i ecuadoren Max (förhoppningsvis iaf) som redan bor där.
Lycka till Zapp!


2006-02-25

Helt underbart! Luddes knuta var godartad! Så...nu får vi ha två hundar ett tag till.
Hundarna har dock så skoj ihop att det är skärande i hjärtat att vi inte har haft två hundar innan. Ludde är inte så trött längre och så får han Glucovett för sina leder. (Det är ett pulver som man blandar en gång per dag i maten.)

Vi har fått frågor om hur oroliga vi är för fågelinfluensan. Taket ligger på voljärerna och skulle det komma någon smittad fågel åt våra trakter till så är det bara att stänga slussarna! Tror nog att det kommer att gå bra.

Vi har för vana att titta in på dessa tre sidorna dagligen för att få mer information om flunsan´.
www.fagelhobby.nu              www.sjv.se                www.sva.se


2006-01-13

I dag har Ludde röntgats. Jag fann en knöl i underkäken i sön eller mån vid tänderna framme. Den växer fort och jag är orolig för att det är cancer! Veterinär Magnus i Åhus röntgade och det såg tyvärr inte bra ut.
När Ludde ändå var sederad så skar han bort den biten som tryckte mot läppens insida och skickade till SVA för analys. Svar får vi om ca 10 dagar. Fy va lång väntan det blir.
När vi ändå var där fick Ruffe sin sista vaccination. Magnus tyckte att det var en frisk och fin hund som verkade stabil. Skönt att höra mitt i allt elände med gammelvalpen!
Titta in på Hundarna för att se bilder på dem!


2006-01-12

Idag flyttade en valp hem till oss! Lilleman kallar honom Simon, mamma kallar honom Ruffe och pappa kallar honom Hårboll. Stackars hund och ha tre namn! Men så är vi ju alla lite tokiga här på Landön!


2006-01-01

Första dagen på nya året! Fåglarna märkte som vanligt inte något med nyårsraketerna, en del satt ändå utomhus i den -2 gradiga natten.

Albin och August har nu bott ihop i ca 2 månader! Det går fortfarande utmärkt och de är hur gosiga som helst mot varandra. Undrar bara hur det ska gå till våren när Albin blir full av hormoner igen...

Albin (obs, hona) till vänster och käre August till höger.


Tillbaka till starten

2001 2002 2003 2004 2005


© Vi på Landön