Längst ner på sidan finner ni dagböcker från tidigare år. Blåmarkerade ord leder till foto.

19 oktober 2004
Ja...jag skriver igen... Trean har nämligen kläckts kl 12.45 och jag tycker att jag fått ett ganska bra kort på den. Den har hittills varit den minsta, bara 11 gram. Även denna låg i "säte" (bak och fram i ägget) och öppnade skalet i den spetsiga ändan .

Oktober 2004
Oj oj, lääänge sen nu! Var ska vi nu börja då?

Emil och Diana har lagt befruktat ägg! Ungen kläcktes men dog två timmar efter att den kommit ut ur skalet. Diana började genast jaga Emil som förskräckt skriker på hjälp. Hon vill para sig men han tycker det är farligt...
De fick flytta ut i fågelhuset med större plats än här inne. Vi trodde att det skulle hjälpa herr Emils skräck och ge honom en chans att fly undan när fru Diana får fnatt. Lite bättre har det blivit men hon jagar honom ännu när andan faller på.

Snart kommer Olivia hit. Hon är en gulkindad amason som inte mår så där toppen. Hon plockar sig väldigt hårt. Givetvis ser vi utmaningen och öppnar famnen för henne. Nina är ju in kanonskick sen många år så något bra har vi väl gjort.

I slutet av juli hade vi inspektion av anläggningen. Grannen hade klagat vid två tillfällen om att ljudet störde honom och hans husvagnsgäster. Djurskyddsinspektören var jättetrevlig och hade nog stannat längre om inte telefonen kallat på honom hela tiden. Han ansåg att vi hade det bra för våra djur men skulle tänka ut hur vi skulle få ner ljudnivån så inte andra stördes. Inte helt lätt med närboende och kakaduor!

I mitten av september ploppade ettan och tvåan fram. Tvåan låg bak och fram i ägget men kunde ändå ta sig ut, tack och lov! Syskonen tre och fyra ska till att kläckas vilken dag som helst nu.

För ca tre veckor sen fick vi hem ett par grönvingade aror. Clinton har plockat Klöver ganska hårt under året som gått. Men nu, med rätt kost och sysselsättning, så börjar hon bli lite....luden. De är inte tama men tar gärna nötter från fingrarna genom nätet.

Som vi misstänkt så är Ebbe en Ebba! Så det blev att köpa en synnerligen snygg (ny) Ebbe till henne från Kjell Johansson. De är inte riktigt kompisar än. Han försvarar matskålarna så intensivt att hon inte får komma åt att äta. Ett plaströr (elrör) mellan dem åtgärdade saken och nu kan de på nåder äta ihop. Detta gjorde ju att Elsa helt plötsligt var utan karl! Men den saken fixade Dan åt oss. Han hade en fin hane utan hona. Vad skulle nu denne herre heta då? Fundera, fundera, fundera... Efter ca en vecka behövde vi inte fundera längre, han sa -" Hallå Emil!". Jaha, så hade vi nu tre stycken Emil! Två gröna och en vit.

Emil Ecuador (fy va jobbigt med många med samma namn!) har nu blivit kungen av Landön när han är ute i voljären! Tuff som en tok vandrar han på pinnar och nät och talar om att han finns. Det var minsann inte alls farligt där ute...

12 Juli 2004
Jaha, så har jag haft semester från att skriva här igen.
Fanny har fått en ny herre. Han heter Bamse och är en tamfågel han med. När det gäller kakaduor är det ju som bekant vanskligt att sätta ihop dem. Därför tar vi det lilla lugna med dem och låter de sitta i sina egna burar bredvid varandra ytterligare ett tag. De är ganska söta på kvällarna när man släcker ner. Då säger hon "godnatt Fanny, sov gott" och han "godnatt Bamse, sov gott". De har nästan samma späda röst och har (tyvärr) samma ringsignal med!

Kråkan fick hjälp i helgen med att klippa klorna och rensa näsan. Det är svårt för mig att göra det själv (husse kan inte hjälpa mig just nu). Men Ewa tog ett bra tag på klorna och näsan blev ren och fin igen.
Molle är fortfarande ensam men vi letar efter en partner.

Emil och Diana är mycket i holken just nu. Kan det vara dags för ägg? Annars sitter de mest i trädet. Det är inte mycket kvar av knopparna i toppen och nu har de börjat ge sig på de som är lite längre ner.

Det är ingen större aktivitet i holkarna i fågelhuset, tyvärr. Trots det är det 4 ungar på "pinne" här på Landön. Ladusvalan häckar vid vår ytterdörr (och på ytterligare 4-5 ställen under takskägget) och har fått fina ungar. De blir fort trötta och landar där de känner för det. Blomman eller lampan, bara man får vila!


20 Maj 2004
Nu börjar vi vänja oss vid att Jackie inte finns mer. Fanny och jag har blivit riktiga kompisar... Hon kommer alltså bara till mig! husse får på nåder klappa henne. Fanny vill gärna äta maten som finns i min mun men det tillåter jag inte från någon (djur el människa) att göra. Därför har hon fått inse att om hon vill ha människomat så får hon äta från tallriken eller av det jag ger henne i handen. Ajaj, vilka duster vi haft!

Emil och Diana har fått ett ställe på altanen att klättra och sitta på. Om de skulle trilla ner så kommer de snabbt upp igen via det rep, men knutar, som hänger från pinnen och ner. De är vingklippta och vana att vara med överallt. Den andra dagen vi hade dem med på altanen satt jag Emil i en liten ek som står vid altanen. Den var superkul! Efter ett tag vill även Diana dit och kolla läget. Efter fyra timmar var Emil glad åt att gå ner på min arm men Diana fick vi gunga ner. Det är ju obehagligt när grenarna rör sig för mycket och Emil inte finns i närheten. Jag tror inte att det är så mycket kvar av denna ek när sommaren är slut.

Eftersom Fanny inte är vingklippt än så får hon sitta i en bur på bordet. För vara med oss det ska hon! Annars får vi höra vilda protester inifrån huset.

Filip är överlycklig över att vara ute i fågelhuset igen (Filip fick Jackies voljär när han flyttade in). Emil och Ida, ecuadorerna, bor även de ute i fågelhuset. Ida, som är "gammal" voljärfågel, blev som en helt annan fågel när hon kände "friheten" igen. Emil tycker fortfarande att det är lite skrämmande att gå ut i voljären. Hoppas han finner tryggheten där snart.

Albifronserna parar sig för fullt, Elsa och Ebbe (möjligtvis är det en Ebba) har lagt tre obefruktade ägg. Det är Ebbe/Ebba som ruvar och som fått större analöppning, därför misstänker vi att han är en hona. Ebbe är visserligen könstestad med fjädrar. Det är en hel del som fått felaktiga svar via fjäder-test, därför ska vi nu ta ett blodprov och sända till MDS i sydafrika.9 Maj 2004
I fredags flyttade Jackie in i en bur bredvid Fanny. Han var väldigt nyfiken på henne och hon var mer reserverad. Vi hoppades att allt skulle gå, om än efter flera veckor. I dag när vi kom hem från västkusten (hade hämtat ett alba-par) så låg Jackie död. Det är ingen som vet riktigt hur gammal han var. Det vi vet är att han haft alldeles för många ägare under sitt liv. Han fick en bra "ålderdom" hos oss.

Fanny, som jag inte riktigt har lagt energi på, upptäckte att jag var den bästa i hela huset i förra veckan. Jag gick förbi buren och sa som vanligt Hej Fanny. Poff! Så satt hon på min axel. Hon kallar om hon vill ha min uppmärksamhet. Då räcker det att jag sätter upp handen och säger Kom då. Efter att ha spanat in läget riktigt så tar hon sats och kommer flygande.En riktig gosefågel är hon! Eftersom hon är så tam och Jackie död så blir det nog en vingklippning så hon kan följa med ut med oss andra i sommar. En ny hane, tam sådan, ska vi nog hitta inom sinom tid.

Emil och Diana är ett par vittofskakaduor som vi hämtade på västkusten idag. Ingen rolig tur för dem men det gick. Mer om dessa tama sötnosar senare.

 

24 april 2004
Så har det gått ett tag igen sen jag skrev här. Hemsidan blir tyvärr lidande när tiden knappt räcker till redaktörsjobbet, efh, jobbet, djuren och familjen.
Vi har satt plåt i de sista burarna i fågelhuset nu. Det betyder att alla fåglarna har lugn och ro inomhus nu. Det blir mer lättstädat och ser snyggare ut med.

Emil har flyttat hit till Ida. Tyvärr var det ju så att mina söta ecuador-amasoner var syskon och de vill jag inte häcka med! Emil var full i hormoner och knipsade sina brösfjädrar. Matte och husse fann att det bästa var om han fick komma hit till häckvilliga Ida och boa. De var väl inte de bästa vänner direkt men rätt vad det var så satt de och putsade varandra! De har även parat sig en gång. Ida ville ha mer men då sa Emil ifrån att mer än så blev det faktiskt inte denna gången. Fjädrarna håller på att växa ut igen på Emils bröst, sakta men säkert.

Fanny har också flyttat hit till oss på Landön. Hon är en näpen liten orangetofskakadua. Det är tänkt att Jackie och hon ska bo ihop. Därför kommer Jackie att flytta in och bekanta sig med henne på "säker" plats, dvs vi kan hålla koll på dem. Fanny pratar med en liten späd röst. Låter som en telefon och som en vattenkokare. Inga riktiga kakaduaskrik ännu, men det kommer väl. ;-)

Nina och Fenix har fått sin holk idag. De var ivriga när de kanade ner i tunnan och började tillverka spån och flis av regeln som vi lagt ner. Skulle inte tro att det dröjer så länge innan det ligger ett ägg där. Usch...dags för minimalt med sömn igen. Fast jag vet hur jobbigt det är så ser jag ändå fram mot det. Knasigt!

Kråkan ser ut att bli bättre och bättre för varje dag. När min far är här så säger han att han ser en stor skillnad i fjäderfärgen för varje gång. Skönt! På fotot här har han precis duschat...lite...Det kan ju vara farligt att bli för blöt.

Jag har i en väldigt lång tid snackat om att jag skulle vilja ha Costa Rica-amasoner. Fastnade för dem därför de är nästan helt gröna....och STORA! Nu har jag äntligen fått dem! Gumman och Gubben låter en hel del, nästan som kakaduorna. Hmm... Jag gillar dem ändå! Gubben kan jag klia på huvudet men Gumman hugger om hon får en chans.

Jeppe och Nicki har parat sig. Undrar om det blir några ägg där.... Elsa och Ebbe har också parat sig men ännu är det ägglöst i holken. Mille och Goffie ska få en holk inom kort. Vitbukarna har fått sina holkar i de nya burarna. Det tar väl ett tag innan de vant sig vid den nya omgivningen. Jakona stökar i sin holk men ännu inget annat än spån i den...Albin har lagt ägg nr 5 sen hon kom hit. Nicke har lagt ägg 4 och 5. Som vanligt obefruktade. (Gripen, det är dags att du fattar vad du ska göra!) Pedro och Molly har lite trevande gått in i sin holk. Vet inte om de inte tycker om den för de verkar inte vilja vara i den någon längre stund. Pippi och Heike kivas medan Bettan och Winnie trycker i holken. (Ägg?) Hugo säger att han är papegoja...ojojoj...Tack och lov har hans hormoner dalat lite så han börjar bli lite snällare. (Han var hemsk ett tag...en riktig kobra)

Tja, det var väl allt för denna gången. Som ni ser så händer det en del här på Landön.

21 febr 2004
Mycket har hänt under vintern. Vi kunde bespara oss könstestet på Albin. Just som vi väntade svaret la hon nämligen ägg nr 1 av 2. Vi försökte sätta ihop henne och August men de for i luven på varandra direkt. För en gångs skull var det honan som var aggressiv först. De pausade och sen var det August som gav sig på Albin. De tumlade runt och vi fick separera dem genom att duscha vatten över dem. De tog det lugnt en stund och sen var det igång igen. Efter 15-20 min var vi överens att det inte kommer att fungera. De fick åter sitta i sina egna burar. Så nu kommer August, som endast gillar tjejer, få flytta till någon annan som tamfågel. Albin och Mozza kommer att få vars en ungherre istället, när vi hittar några....

Svea fick Dampe (liten gultofskakadua) som partner. Tyvärr låg Svea död ute i voljären efter ca 10 dagar tillsammans. Vår fundering går till katterna. Varje gång en fågel har dött så är det en som vi satt ut på hösten/vintern. De vi sätter ut på våren/sommaren hinner känna igen katterna när de går på fågelhustaket och voljärerna. Det gör inte de som kommer ut på senare delen av året. Dampe och Svea kelade och var goa tillsammans. Dampe har INTE varit stygg vid henne. Nu ska vi avgöra om Dampe ska få stanna och vi försöka finna en ny hona åt honom eller om han ska flytta.

Kråkan har tuffat till sig riktigt på sista tiden. Han söker bråk med Molle varje dag. På skoj? Tja, varför inte. Molle å andra sidan söker Kråkan för att bli matad. Vi söker en hane åt Molle så hon får bli ompysslad som hon ska.

Mattes käre Filip hade skoj en eftermiddag och tog sig ut ur buren. Det är så otroligt kul att vara ute och smaka på träpanelen i rummet! Nu ser nästan alla våra väggar ut så där. Nina var den första som tog sig ett bett och sen har de andra följt efter. Obs att det är kakaduor som gjort detta! Inte söta amasoner, inte ännu....

Just nu sitter jag och ruvar. Nicke, eleonoran, har lagt ett ägg i holken. Deras ägg måste vi ta in pga Gripen leker fotboll med dem annars. Deras ägg har inte varit befruktade de senaste två åren men man kan ju aldrig veta.... Därför får jag agera kläckmaskin tills kläckaren har kommit upp i temp. Nina och Fenix ska få sin holk i slutet på mars och det är då vi hade tänkt starta kläckaren. Nu är den snart uppe i 37,1 grader och jag kan lägga från mig min (eventuella) dyrbara last. Det blir spännande som vanligt att genomlysa om ca 5-6 dagar.

Goffie har inte plockat sig på hela vintern! Bettan och Winnie sitter väldigt mycket på holken nu. Kan det månne vara så att dessa olycksfåglar kan få ihop det till häckning? Elsa och Ebbe spenderar mer och mer tid i holken. De fick ju två obefruktade ägg i fjor, hoppas de vet hur det ska gå till i år så det blir små söta amasonungar!! De vitpannade har även de tagit sig en inspektion i holken.
Pedro är numera helt hopplös! Vi kan inte gå nära buren förrän han anfaller! Han som är så söt.... Skulle Molly sitta ivägen får hon skylla sig själv. Fast det är ju henne han försöker skydda från oss. (Knasig fågel!) Ibland kan man smyga på dem och då sitter han med vingen om henne som i en omfamning, sött!

 

Tillbaka till starten

2001 2002 2003


©2004 Vi på Landön