2002-12-14
Det blir lätt lite si och så  med dagboken här. Vi känner fortfarande av sorgen efter Lina, Albin och Salina. Frida är en jättego' fågel att ha här inne. Hon gillar att tugga på veden vi har under hennes bur. Vaddå att hon ibland tar en bit på panelen?  Trä som trä, tycks hon tänka. Hmmm...

Idag har Albert flyttat till Landön. Han är en halv-tam vitpannad amazon på ca 10 år. Nu slipper Albertina att vara ensam och vi hoppas att det kommer att gå bra med dem tillsammans.

Den 8/12 kom Kid (eleonorakakadua, helbror till Gripen) till oss igen på 'semester'. Husse och matte har åkt till Thailand 3 (!) veckor. Det är lite ovant för honom. Sist var det sommar och han hade sin egen bur den gången. Nu sitter han i en snarlik men det är ju ändå inte hans egen. Ringer gör han avigt och rätt. Sonen (2 år) kan inte riktigt förstå att det är en fågel som låter som en telefon. Han vill att vi ska svara.. :-) 

2002-11-06
I morse hittade jag Salina, död. Hon och Pedro är några av de fåglarna som gillar att sitta ute även på natten. Troligtvis har hon blivit skrämd av något och flugit in i en sittpinne och fått hjärnskakning. Det är tredje fågeln inom ett halvår och vi kunde inte göra något denna gången heller. Vi saknar henne mycket. Nu får hon göra Albin och de andra sällskap under trädet. Sov gott lilla vän.
/Matte

2002-11-02
I dag flyttade Frida in. Hon är en albahona på 15 år som till våren ska få flytta ihop med Filip. Frida och Filip kommer nog att bli ett utmärkt par. Hon är så villig på att para sig att om man tar det minsta på ryggen så låter hon som ett ånglok. ;-)

2002-10-22
Salina mår lite bättre idag och vi har fått höra lite av hennes ljuva stämma. Härligt! Mest pratar hon när hon får se husse. 
Det har slutat blöda på foten så nu är det slut med Alvedon i vattnet. Hon äter och dricker som hon ska.

2002-10-20
Salina är röd i halva huvudet! Vi far ut och tittar lite närmre. Det är blod överallt och jag blir nog mer än lovligt nervös. Inte en goja till!!! Vi tar in henne och sätter henne i den stora buren. Antagligen har hon kommit för nära goffinparet Mille/Goffie så de har lyckats bita henne strax ovanför klon på höger fot. Det röda i huvudet har blivit när hon kliat sig med den skadade foten. Hon får sitta här inne ett tag så vi har koll på såret, vill ju inte att hon ska få en infektion. En smula av Alvedon-brus i vattenflaskan så hon slipper ha ont (hon gnyr en del för att det smärtar).

2002-10-09
Idag såg det ut som om det hängde avföring i rumpan på Albin. När jag skulle ta bort det (så att det inte blir total förstoppning av det) så var det inte avföring! Det var något köttigt..... Ringde till Blå Stjärnan och fick till svar att det var tarmframfall. Tarmen skulle stoppas in och fixeras med en sutur. När jag frågade vad som kunde vara orsaken fick jag till svar att i bland är det ett virus, papylom, som är boven. Givetvis undrade jag hur man får reda på om det är detta virus och om hur smittsamt det är. Det är smittsamt och man droppar lite äppelcidervinäger på slemhinnan. Om den blir vit är det papylom.

Nu kom nästa bekymmer. Få tag på en veterinär som kunde hjälpa Albin. Lena i Näsum var upptagen, killarna i Åhus var sjuka, i Hässleholm tar man bara emot hundar och katter och Lillös veterinär satt och medicinerade en häst. Det fanns alltså ingen som kunde hjälpa oss! John ringde upp oss och sa att det finns en statsveterinär-station i Karlshamn. Jag fick numret och ringde genast. Rickard sa ärligt att han inte visste något om papegojor. Han var beredd på att försöka om vi var helt införstådda på att han inte kunde lova att bota Albin. Hellre ett försök än inget alls, sa vi. Kvart i 6 var vi i Karlshamn med vår lille och söte amazon. Rickard kunde inte söva med gas utan fick injicera preparat så att Albin skulle bli dåsig. Bara detta är en risk, det är svårt att avväga rätt dos. Efter ytterligare en injektion blev Albin så dåsig så det gick att undersöka honom. John höll i honom undertiden som vi droppade lite äppelcidervinäger på det som stack ut. Vi väntade en stund och kunde sen slappna av, det blev inte vitt. Rickard försökte stoppa in tarmen men den bara kom ut igen. Jag insåg att det inte skulle gå väl. Därför gick jag ut till Margit i väntrummet för att försöka sansa mig. Vi skulle inte kunna hjälpa lille Albin och efter en kort stund om Husse ut och sa att Albin fick en sista spruta. När jag torkat tårarna och lugnat mig lite gick jag in igen. Då hade de redan öppnat Albin och det var fjädrar överallt. Tarmen hade lossnat från magmuskeln, så det hade inte hjälpt att försöka stoppa in den och fixera den. Det var rätt och riktigt att avliva honom. Alla inre organ var för övrigt fina, vilket kändes som en smula tröst. Vi hade inte gjort något galet med maten i alla fall. Albin lades i papper och fick följa med hem och ligger nu vid de andra av våra saknade djur.

Vad kan då göra detta framfall? Tja, ibland är det när det är dags för parning, de putsar varandra för mycket runt kloaken och tar då hål på slemhinnan. Det är vanligare hos honor, när de ska lägga ägg, än det är hos hanar. Så vår första amazon, 4,5 år 'gammal', slapp lida så länge som han hade fått göra om vi försökt 'fixa' honom. Sov sött Albin!
/Matte

2002-10-08
Albin kvittrade/pep till lite grann idag. Han tar ytterst lite av risavkoket och dricker några droppar vatten.

2002-10-07
Albin satt och så dålig ut när vi matade idag. Vid närmre koll så jag att det var färskt blod på burbotten ovanpå avföringen. Vi tog in honom och satte honom i en sjukbur (med värme och lugn). Vi blir rekommenderade att ge honom risavkok för att det är lugnt för magen.

2002-09-15
Efter att vi varit och röstat fick Bettan flytta ut i fågelhuset igen. Hon är jättepigg fast hon har förlorat sitt öga. Svullnaden har gått ner och det är bara lite felställda fjädrar som visar vad som hänt (de täcker fint där ögat borde vara). Hon fick flytta in i buren där Nina och Fenix satt, den bredvid Poppe. Vi kommer inte att sätta ihop dem igen men de kan ju få ha sällskap under ordnade former. Poppe skriker så om han inte får ha henne nära. Hade jag varit Bettan hade jag varit rädd för mer 'stryk'. Men Bettan gillade att komma ut i solskenet igen. Det första hon gjorde var att flyga ut i voljären och njuta. Hon flyger lite snett men för övrigt helt ok.

Tog in Kasper, Doris och Maxi för bad. De har förlorat lite i vikt (alla utom Doris), inte bra. Det börjar dessutom bli för kallt för Maxi så han får stanna inne om nätterna nu. Hösten är här, dax' att släpa sköldpaddorna ut och in.
/Matte

2002-09-14
Fenix och Nina flyttad in i buren där Poppe satt, in mot huset. Poppe flyttade in i buren som de blå rosellorna satt. De blå rosellorna flyttade in till småfåglarna (nymfar, sångare och kakariki). *Puh!* Filip fastnade för Nina....han blåser upp sig och visar vilken vacker gosse han är! Vi trodde att det var hundar som grävde....här är det kakaduorna. Filip och August gräver som några galningar! Ni ska få se så fort jag hinner ta ett foto (de märker mig innan jag hinner knäppa dem...).

Skrutten (den 'lånade' finsch amazonen) var med ute idag. Han satt där inne och pratade med de andra amazonerna där ute. Inte skoj för öronen... 
/Matte

2002-09-05
Bettan blir bättre och bättre för varje dag. Hon får lite penicillin i dricksvattnet så vi håller infektioner borta/i styr. Ögat bular ut igen men hon öppnar inte sitt öga. Det är svullet men ser ganska bra ut för övrigt. I dag är första gången jag hört henne låta som en goffin sen hon kom in. Hon äter med god aptit, och givetvis får hon en massa godsaker av matte för att piggna på.

Salina är sparsam med sitt underbara 'Hallå' och sin sång som påminner om dvärgarnas 'hejhå, hejhå'. Men idag har hon låtit oss höra den underbara rösten som lägger sig som bomull kring hjärtat.

August har börjat acceptera husse nu. Men husse har svårt för August påhitt i voljären! För det mesta ser man bara stjärten av gojan med ett yrande jord/gräsmoln över sig. Han är fenomenal på att gräva! Han har snart lyckats att gräva sig in till Nicke och Gripen. Som om inte det räcker har han även börjat med en rymningsväg utåt, mot vårt hus, ut i det fria! Denna stora goja har även lyckats att bita en del på väggen, trots att vi har distanser för att hålla ut nätet.
Dessa gojor....
Men sköldpaddorna är inte mycket bättre. Maxi som har varit snuvig (mer eller mindre) sen han kom hit är nu helt torr om nosen. Den varma och torra sommaren har gjort honom gott. Men i och med att han piggnat på har han också kommit på att man kan ta sig in till de andra i hänget bredvid. Han har inte att göra ihop med greker och ryssar.... Man kan nästan se på honom att han tycker att det är roligt att komma in till dem. Trots att det är omöjligt så kan man se att han skrattar. Snabb är han när matte ska stoppa honom på rätt ställe igen.
/Matte

2002-08-24
Körde till Höör i morse med Goffie och Mille för att dra lite folk till politiskt torgmöte. På vägen hem jagade vi älg med volvon. När chocken lagt sig att vi faktiskt krockat så var första tanken; fåglarna! När jag vände mig om för att titta på dem så säger Goffie -Mamma. Okej, hon mådde bra men Mille så? Jodå, han lät höra sin förvånade stämma strax efter. Buren de åkte i delade lite på sig men gick inte sönder.
När vi tömt bilen på djur och saker, det mesta splitter var undanplockat från kroppen kom vi att tänka på Bettan. Hade hon klarat första dygnet efter misshandeln? Skönt! Hon satt där på sin pinne och försökte lyfta tofsen när vi kom in i rummet.
/Matte

2002-08-23
Nu var det dax´ igen... Poppe jagade Bettan ut och in i voljären i morse. Tyckte att det såg lite konstigt ut en av gångerna hon kom ut på pinnen. Blod på foten? Gick snabbt ut och stängde Poppe inne i huset. Bettan hade mycket riktigt blod på ena foten. Men det var inte det värsta! När hon vände på sig så jag såg hennes högersida blev jag förtvivlad. Hon var helt platt! Ögat syntes inte till någonstans! Bakom, där ögat ska sitta, hade hon ett hack. Nu är ju inte mina nerver i det bästa laget med tanke på vad som hänt Lina för bara en vecka sen. Husse var tvungen att komma hem och hjälpa mig att ta in stackars Bettan. Efter telefonsamtal med John kom vi fram till att ett besök hos veterinären bara skulle stressa henne mer och kanske skada mer än göra nytta. 
Bettan sattes i en bur här inne och fick lugn och ro. Hon har fått alvedon-vatten i en skål och uppblötade frö. Till vår glädje kunde hon äta fast hon var lite mörbultad vid näbben med. Jag har satt en 'överlevnadsdag' till tisdag 27/8. Fanns hon hos oss då så går det nog bra sen med. 
/Matte

2002-08-19
Har försökt att ringa Linas förra matte hela helgen. Tårarna har kommit varenda gång och rösten försvunnit. Idag fick det bära eller brista, jag ringde i alla fall. Stackars Britt och få ett sådant besked via telefon 70 mil härifrån. Vi grät ihop ett tag på telefonen i saknad över denna underbara fågel.
/Matte

2002-08-18
August vingklipptes och flyttade ut till Mozza. Nu har matte inget gull inomhus! Hur länge då? När kommer nästa goja hit?
/Matte

2002-08-16
En sorgens dag! Jag har nog aldrig gråtit så mycket för ett djur! Jag fann Lina död i buren. Lättskrämd som hon var klarade hon nog inte av åskan som gick i natt. Husse var på väg till Helsingborg och fick vända om när jag halvt hysterisk ringde honom. Han uppfattade inte att det var Lina som var död. Han trodde jag sa Nina, vår första goja. Lina ligger nu under körsbärsträdet där Putte, Mini och Anisette är begravda. Filip letar efter Lina och skriker mer än innan. Ska man ha djur när man är så blödig som jag? Enligt bästa vännens mormor ska man det. Det är då man har äkta känslor för sina djur och inte bara ser dem som produktiva varelser. Men va ont det gör i hjärtat!
/Matte

2002-08-12
Filip gör allt han kan för att visa hur snäll han är. Han till och med lägger sig på sidan på marken och smackar underbart för henne. Lina är dock lite reserverad, hon vet ju inte riktigt vad han menar. Filip har haft hona, holk och voljär innan han vet vad som ska göras! Herrskapet är så ståtliga när de sitter på samma gren, det är knappt man kan skilja på dem vem som är vem.
/Matte

2002-08-10
Filip fick flytta ut till Lina. Vi låter alltid honan ta buren i besittning innan hanen får komma dit. Filip blev inte så glad över att vi vingklippte honom. Han förlät oss ändå och kelar på som vanligt.
Lina tittar lite underligt på Filip. Innan har det ju varit galler mellan dem, nu kan de röra varandra. Filip blev överförtjust! Han var nära sin Lina igen.
/Matte

2002-08-04
Lina flyttade ut i fågelhuset. Husse fick locka och pocka henne att komma ut i voljären. Snacka om att hon gillade att sitta i solen och gotta sig!
/Matte

2002-07-04
Av olika omständigheter har vi inte kunnat ha Lina och Filip bredvid varandra sen i måndags. Lina har försökt att öppna buren till Filip när hon varit lös. Filip å andra sidan har blivit som galen när Lina varit med i soffan! Han vill ha henne nära, inte i ett annat rum. När det så gick att föra ihop burarna igen så gick Lina så nära Filips bur som hon kunde. Hon vinkade till honom och började dansa! Sött!! Vi har fått plocka upp leksaker och frö från golvet för Filip har försökt att nå Lina och ge henne det genom gallret. Vilken gentleman han är, mattes gull! Fast.....han har inte tid för matte mer.... *suck*... han har bara ögon för sin Lina!
Så tills August flyttar ihop med Mozza får han väl vara mattes nya gull.... 

Men sen då?? 
/Matte

2002-07-03
Jaha...då var det dax´ för utökning igen! I natt anlände August från Värmland. (Ytterligare en värmlänning....räcker det inte med Husse och hans mor? *L* ) Han är en ståtlig triton hane. När vi höll upp hans transportbur till Mozza tittade han först begrundande på henne. När han sen bestämt sig så bockade han och sa 'Heeej' till henne. Gulligt värre!! Mozza trodde nog att hon såg sig i en spegel för hon sa 'Hej Mozza' till August. Nu är vi helt övertygade om att Mozze är en Mozza! Vilken liten näbb och vilka små söta fötter hon har mot denna praktfulla hane!
/Matte

2002-06-29
Fågelfamiljen utökades idag med Lina. Hon är blivande fru till Filip och kommer från Falun. Filip visst inte hur han skulle bära sig åt för att Lina skulle uppmärksamma honom. Han dansade, visade sig i all sin prakt och visade även att han kan mata.....usch.... Lina gav honom till slut en puss genom gallret i buren. Det kommer nog inte att ta så lång tid innan Lina kan flytta ihop med Filip.
/Matte

2002-06-23
Har lite svårt att skriva idag....
Burarna i fågelhuset är färdiga och det var dags för Bettan/Bertil och Poppe att flytta ut. Vi hade bestämt att det var lämpligast att könstesta dem samtidigt som vi ändå var tvungna att fånga in dem för flytt. Sagt och gjort. Jag tog på mig tjocka vinterhandskar och hade en rejäl handduk tillreds. Bettan gick ganska bra. (Hon tog 'bara' och rispade en liten reva på höger pekfinger.) Det tog lite tid att få fram blod så vi fick vänta tills det visade sig. Man behöver ju bara en droppe. Ut med henne i fågelhuset så fort provtuben var stängd. Klart! Sen var det Poppes tur....Han gillade INTE att bli stucken i foten! Det gick dock lite fortare att få fram blodet på honom. När han sen skulle in i sin nya bur passade han på att ge igen! Genom handduk och handskar fick han loss en rejäl bit av mattes skinn vid nageln på vänstra långfingret!! Det gör ONT och dunkar som besatt! Ajajajaj.... Skönt att de har fått komma ut i fågelhuset och att könstesten är på väg. Är Bettan en hona så ska de få flytta ihop. Tidigare ägare har försökt utan framgång och vi tycker att Bettan har utseende som en Bertil. Vi får väl se om några veckor när svaret kommer.
/Matte

2002-06-13
Jippiee!! Filip satt på min axel i gårkväll!!! Trägen vinner! Denna 'gamla' goja beter sig som en unge. Han gräver in huvudet under hakan på mig, pussas och putsar mitt långa hår (även det som sitter fast i hästsvansen, ajajaj). Synd bara att han inte tagit detta steg innan, då hade jag kunnat ha honom med på Barnens dag i helgen. 
Mille kan inte följa med, det är inträde och då måste vi ha tillstånd från Jordbruksverket. Suck...! Elsa gillar inte när det är så mycket folk och de andra gojorna litar vi inte på när det blir uppståndelse omkring dem.

Visst är det konstigt med fåglar? Mozza gillar ju inte mig men jag är den enda som får ta fjäderspolar på huvudet. Hennes älskade husse får inte göra det. Skulle jag däremot försöka att kela med henne så kan jag räkna med blodvite direkt. Jag tror att Mozza har satt matte på lägsta rangpinnen....därför duger hon till putsning men inget mer. Bryr mig inte så mycket nu när jag har min Filip :-))) Mozza är dock fortfarande en perfekt innefågel då hon inte skriker, pratar bara en massa.....goja....
/Matte

2002-06-10
Så var det dags igen...denna gången var det Poppe som rymde. Han är tydligen en rymningsexpert enl. förra ägaren. Eftersom Matte inte var hemma inatt heller så var det jag som fick fånga rymlingen. 
/Husse

2002-06-08
Typiskt att det är den helgen Matte jobbar. Bettan rymde i natt! Ampelliljan i köket är ett minne blott. Frukten i skålen på bordet bär tydliga spår efter en sugen kakadua.
/Husse

2002-06-07
Poppe och Bettan (som vi tror är en Bertil) kom den långa vägen från Sälen idag. De är två goffinkakaduor som inte kunde bo kvar hemma längre. 
/Husse

2002-05-01
Matte är glad igen!
Filip tog ett trevande steg mot min hand i gårkväll. 
I dag har jag fått gosa riktigt mycket med honom. Han lägger hela sitt huvud på min arm och 'kör' (drar) med näbben fram och tillbaka. Hela hans tyngd ligger mot min arm, men släppa pinnen vill han inte!. Hoppas det kommer, det underlättar att ha honom på knät när man kelar. Efter en stund domnar armen som är inne i buren. 
Filip har upptäckt små prickar på matte. Dessa försöker han att putsa bort. Ajajaj....det är mina soleksem! 
/Matte

2002-04-13
Pedro och Salina har flyttat ut i fågelhuset. 
Pedro gillar verkligen utevoljären. "Goooott å baaaada" säger han när det regnar på honom. Varje morgon kommer han ut och säger "Hallå där!". Salina sitter kvar inomhus och myser, nära till mat och vatten. Hon kommer nog att hitta ut så småningom.
/Matte

2002-04-10
Jeppe och Nickie har fått en ny holk idag. En i plåt.....
Eftersom hon är tugglad så har vi lagt rejält med trästycken inne i holken så att hon har sysselsättning.
/Matte

2002-04-06
Denna dag anlände Filip. Han är en ca 20 år gammal/ung albakakadua. Filips undernäbb har vuxit lite för mycket på ena sidan. Så nu ska vi få lära oss hur man åtgärdar detta. (Får det växa fritt utan 'behandling' får fågeln korsnäbb.) Filip är en tyst och fin goja. Vi är glada att han hittat hit från Västervik.

/Matte

2002-04-01
En svår dag!
Mattes lille gull har blivit stor och flyttat hemifrån!! 
Mille och Goffie bor numera i fågelhuset. Goffie vill gärna kela med Mille men han är lite rädd för henne. Goffie är ju könsmogen men det dröjer några år till innan Mille är det. Vår förhoppning är att de ska bli ett par under tiden.
/Matte

2002-03-27
Salina och Pedro har flyttat ihop idag. 
Salina bryr sig inte så mycket om honom. Han finns där och det är okej. Pedro däremot är lite rädd för Salina. Har man i 18 år suttit utan en hona så kan det kanske te sig lite skrämmande.....eller? ;-) Det går i alla fall bra och de samsas. 
Salina har fått ge sig och äter nu (motvilligt) pellets. 
Pedro äter det mesta och var ovanligt lätt att få över på pellets. Han har ätit en fröblandning med för mkt solrosfrö och är lite väl rund....
/Matte

2002-03-24
I dag har vi hämtat Salinas make. Han heter Pedro och är ca 18 år gammal och som Salina en blåpannad-gulvingad amazon. Pedro har ett ganska stor ordförråd. Det första han gjorde var att säga: "Hallå där!" till Ludde. 
(Vi har nämligen vant hunden vid att han ska hälsa på alla nya djur som kommer hit. På det viset vet han vilka som hör hemma här och vilka han ska vakta. Så transportlådan visas för honom varje gång vi kommer hem med ngt nytt.) 
Pedro är dock lite för ivrig när han ska prata så för det mesta går det inte att höra exakt vad han säger. Hoppas att hopsättningen av dem går bra för det börjar bli lite väl mkt med 5 högljudda gojor inomhus. :-)
/Matte

2002-03-12
Jaha....så har fågelfamiljen utökats igen. Den 1/3 åkte vi till Motala (när vi ändå var på rymmen från Skåne) och hämtade en otroligt vacker blåpannad-gulvingad amazon-hona på ca 7 år. Salina är det sötaste jag sett på länge och när hon säger "Hallå" så är det på en rungande dialekt från östergötland. (Märks inte att jag tycker bäst om amazoner, eller?) Salina var lite orolig den första tiden här med alla andra gojor och Ludde. Hon ville inte äta så jag fick (puh) ge henne frö för frö tills hon ville ta själv. 
Det är lustigt med Salina, hon äter från min hand men pratar bara med Husse! Hon blir helt fnollig när Husse är i närheten.
Just i dag är hon sur på matte. Det ligger pellets istället för frö i skålen!

Den 5/3 kom Goffie till vårt hem från Åhus. Hon är en goffinkakadua som (förhoppningsvis) ska bilda bo med Mille. Vi släpper ut dem i matrummet varje dag för att de ska lära känna varandra. Vad händer? Jo, Goffie sätter sig uppe på sin bur och förkunnar "Goddag-Goddag" till Mille. Mille svara med att göra sig stor (fånigt egentligen som han bär sig åt) och resa sin lilla söta tofs. Vi vågar inte sätta ihop dem i voljären förrän de är kompisar här inne. Hoppas bara att det händer snart.....det är lite jobbigt när 4 fåglar sätter igång sina repertoarer samtidigt och dessutom härmar varandra! Enerverande men gulligt. 

9/3 stod Jackies voljär färdig och han flyttade ut i fågelhuset igen. Snacka om lycklig goja när han gick ut i voljären! 3 voljärer längre bort ser han sin forna livskamrat (Nicke, eleonoran) och visslar glatt. 
Gripen har börjat att ringa som en telefon igen. Inte konstigt när alla sommarstugeägare har varit ute i helgen och öppnat sina stugor. Nu får vi stå ut med detta ringande tills hösten. Suck...! 
/Matte

2002-02-20
Det snöar! Inte lite heller! Voljärerna är täckta med tung blötsnö som frös till i natt. 
Idag snöar det ännu mer. Som mest ligger det ca 15-20 cm nu och det fortsätter att yra kring knuten. Fåglarna har valt att sitta inomhus så det gjorde inget att luckorna stängdes. På något sätt är vi tvungna att ta bort all den tunga snön på taket. Risk finns ju att nätet eller popnitarna ger vika. Resultatet därav kan vara att någon fågel får all snö över sig och dör eller att de rymmer när taket är trasigt. 
Sagt och gjort. Ut i eländet och "skotta" voljärtak. Det är näst intill omöjligt, enda sättet är att stå inne i voljären och stöta med en bräda. Hur kul är det när snön far ner i nacken? Eller i ögonen? Tvi vale!! 

Mitt i denna bedrövelse över vädret får jag se något härligt. Fenix och Nina putsar varandra! Fenix vill till och med mata henne. WoW! Det är nästan mer än vi hade hoppats på. Eftersom de inte sitter samtidigt och äter, eller är ute el inne samtidigt så har vi trott att de bara samsat som goda vänner. Vi får väl ge det ett tag till innan vi sätter holk till dem, men roligt var det att se i alla fall. Att vår söta lilla första papegoja äntligen har fått en hane som hon accepterar är härligt. Vi älskar alla våra fåglar men lilla Nina ligger oss närmst hjärtat. Dels därför att hon är den första "stora" papegojan vi ägt och dels pga. att hon var så eländig när vi köpte henne och mår så kanon i dag.
/Matte

2002-02-17
Läste på ParrotScience om kakaduor och deras behov av duschning. Därför ska vi nu testa detta istället för det verkningslösa AntiBit Bitter. Vi ska minst varannan dag (helst varje) duscha Mozze och Jackie så de blir genomvåta. Vissa gojor plockar sig tydligen när de saknar bad. Det har något med det vita dammet, som de avger, att göra. Under dessa 4 dagar som vi badat dem har Mozze inte knipsat någon fjäder alls. Hoppas att det fungerar, det enda det kostar är ju tid. 

Elsa och Ebbe har fått holk! Vi får väl se om Ebbe kan göra det han ska med sin dåliga fot. 

Jeppe har tuggat upp det mesta på deras holk så det får nog bli ett oljefat istället. 

Agapornisarna ligger i holken konstant. De kommer bara ut för att äta. De har 2 ägg men de ruvar inte på dem, de är kalla. 
Sångparakiterna är gulliga men det enda de gjort i sin holk är att tömma den på spån, precis som rosellorna och kakarikina.
/Matte

2002-01-12
Jag satt vid datorn och spelade när jag hörde ett konstigt ljud från andra delen av huset. Var tvungen att gå och se efter vad det var. När jag kom till tv-rummet hörde jag "Hej gubben!" från trappan. Där stod Mozze!! Ut med Ludde i flygande fläng och sen börja försöka få in honom i  buren igen. Mozze gillar inte att gå upp på handen/armen. Det ska vara när Han vill och inte annars! Han gick efter mig och ....klev upp på fel bur! Han klättrade upp hos Jackie som passade på att ta ett tag om Mozzes fot. Jag har aldrig hört en fågel skrika så högt! Till slut kom han in i rätt bur och jag satte ett hänglås på dörren så att han inte kan öppna den igen.
/Husse


Tillbaka till starten

2001


© Vi på Landön