2001-10-17
Tog bort det sista kakariki-ägget ur kläckaren. Det hade en blodring och då är det fördärvat. (Tyvärr.)
På söndag kör vi till Ystad och hämtar en ny hona till Emil som fortfarande kallar på sin Ida.

2001-10-19
Nickie har för första gången vågat sig ut i voljären!! Wow! Jeppe har gått ut och in under ca 1,5 vecka nu. Nicki tycker nog att det är ganska skönt när han sträcker ut vingarna och flyger lite.

2001-10-21
Husse har idag varit och hämtat en ny Ida till Emil. Han slutade tack och lov att skrika. I 14 dagar har han suttit och kallat på sin hona. Hoppas att de kommer lika bra överens som med den "gamla" Ida.

2001-10-27
Mozart fick idag en släng av knäpphet! När jag gick och dammsög i rummet fick han totalfnatt och började stänka vatten från skålen. När jag stannade dammsugaren så slutade han, startade jag så började han igen. Husse undrade om det kunde vara för att han ville bada så sprayflaskan åkte fram. De bägge kakaduorna (Mille fick också en dusch eftersom han sitter vid sidan om) var genomvåta när flaskan var tom. Åter var det dags att köra igång dammsugaren för att bli färdig med städandet. Vad händer? Jo, Mozze började åter skvätta! Så har han inte gjort innan. 
Har han kanske blivit "miljöskadad" av att ha flyttat till Landön? 

2001-10-28
Nu har Mozze gjort klart att han inte tycker om matte!
Han har satt sitt märke och tvekar inte att göra om det om han får en chans. Husse älskar han fortfarande. Bara han ser husse så sätter han i gång med lockrop och dans. Vilken tur att matte har sitt lilla gull = Mille.

2001-11-04
Så fick vi åter ett par agapornisar i vår ägo.
De är likadana som de vi haft innan, dutch blue peach faced lovebird. De har haft en kull ungar redan så det är bara att sätta dit holken när husse är färdig med den.

2001-11-05
Jackie mådde inte så bra när vi matade fåglarna i dag. Han satt och burrade upp sig, lät lite konstig när han andades och har ett oförklarligt jack i näbben. Så åter var det dags att ha en sjukling inomhus.
Jackie piggnade till när han kom under värmebehandling. 

2001-11-07
Jackie mår idag som vanligt. Han kallar på "mamma" och visslar glatt. Pinnen i buren är snart ett minne blott. Han kliar sig konstant i nacken med det han når att använda som redskap. Med tanke på hans näbb och detta eviga kliande kommer Jackie att få besöka dr. Lena när hon får tid för oss. Fram till dess får han väl sitta här inne och bli bortskämd.

2001-11-15
Det är lite sorgligt här på Landön just nu.
Varje gång vi ser goffina Jeppe och Nicki så blir vi påminda om den natten i somras när Melissa kom och lämnade dem. Nu finns hon inte mer. Måtte den som tagit hennes liv få ett strängt straff!

Jackie mår så bra nu att vi avstår från att besöka dr. Lena. Blir han sämre är det givet att vi åker.
Mozze är som vanligt....gillar husse och tycker inte om matte....suck.... Men enl. förra ägaren så ska jag inte ge upp. Han var likadan mot henne men ändrade sig. Det hade varit skönt, för finns det något mysigare än att sitta med sin goja i soffan och plocka fjäderspolar? Det är inte mycket som klår det, tycker jag. Tur att jag har Mille!

2001-11-18
Pippi-Litens make Pelle låg död på golvet i morse. Det var den första stor papegoja som vi förlorat. Tur i oturen att de inte var ett sammansvetsat par. Pippi verkar nöjd med tillvaron i alla fall. När vi hittar en lämplig hane så får hon nytt sällskap.

Jackie trivs nog ganska bra med att vara här inne och bli bortskämd. Det vi inte gillar är hans höga toner och skrik!

2001-11-25
Jackie var ute i gårkväll och mös med matte. Han njöt av att bli kliad och få godis (att jonglera med förstås) och matte mådde toppen som fick plocka fjäderspolar på honom.
I morse var det lika mysigt. Jackie var ute ur buren och busade medan jag plockade fram frukost. Han fick sen för sig att han ville sitta hos mig och bli kelad med så han travade runt på golvet tills han kom fram där jag satt. Vi gosade en stund innan han fick syn på en stor kartong som stod bredvid. Den vill han upp på och inspektera! Gästerna (Pelle med brorson Mats) vaknade och jag ansåg att nu skulle Jackie in i buren. Inga fåglar lösa när vi äter, det blir så stökigt då. Jag tog fram handen och visade en bit smörgås i den andra. Jackie nafsade till i min hand som för att tala om att han inte tänkte lämna kartongen. Matte är ganska envis av sig och sträckte åter fram handen för transport till buren. Det skulle hon inte ha gjort!! Ajajaj!! Jackie bet mig i tummen och började tugga!! Handflatan var varm och täckt av blod. Tillslut släppte han och jag skyndade till köket för att spola kallt vatten på min tumme. Det hjälpte inte! Snurrade flera varv med papper om tummen och höll den högt i taket på färd ner till toaletten. Väl där fick jag tejpa ihop såret och det slutade blöda. Men vad ont det gjorde (och gör än)!!
Husse tog hela kartongen med Jackie på (ingen kände för att utmana ödet och bli biten) bort till buren och herr Orangetofs klättrade in. 
Trevligt med gäster som städar upp blodet på golvet efter värdinnan! Tack Pelle och Mats!

/Matte med ont i tummen

2001-12-14
Agapornisarna ligger på 2 ägg. Kul att de kommit igång.
Jako och goffin har fått holkar.

2001-12-20
Husse hade Anti Bit Bitter med hem i går. Idag har jag sprutat det på Mozze. Det är ett medel mot fjäderplockning. Tydligen ska det smaka bittert när fågeln försöker att plocka sina fjädrar. Vet ännu inte om jag tror på det. Fåglar kan ju äta surt som citron och starkt som pepperoni. Vi får se. Ligger det inga fjädrar i buren den närmsta veckan så fungerar det. Mozze tar nämligen det yttersta på sina fjädrar och sitter och tuggar på det. (Sen drar han sina bukfjädrar också, men inte lika ofta som han knipsar ändarna på de stora.)

Fungerar medlet ska Jeppe få lite på sitt bröst, om hon inte ligger i holken och ruvar förstås. Jackie vet jag inte om det biter på när han sliter bort sina fjädrar med hjälp av redskap. Han tar en liten träflisa från grenen och kliar sig med. Det har blivit ett mönster och rutin för honom att göra så, tror inte det går att bryta.

2001-12-26
Det har nu gått 6 dagar sen vi började med Anti Bit Bitter på Mozze och Jackie. Jackie tycker inte om att tugga på sina fjädrar när han fått det på sig. Mozze däremot tuggar som vanligt! Han skakar lite på huvudet som om det smakar illa, men fortsätter sen som om inget hänt.
På flaskan står det att det räcker med att man sprutar en gång på de områden som är angripna. Därefter ska man bara behöva spruta på de nyutväxta fjädrarna. Det stämmer i alla fall inte på dessa kakaduor! Vi har fått spruta dem varje dag och det hjälper ju inte på Mozze ändå. Fortsättning följer om det är ett verksamt preparat eller ej. Det är kanske bara ytterligare än grej som vi blir pålurade i tron att hjälpa våra befjädrade vänner. (Husse provade lite av medlet för att se om det var bittert. Han gillade INTE smaken! För att bli av med det fick han borsta tänderna! Det hjälper kanske bättre på mänskor som biter på tex. naglarna?!)

Tillbaka till -02


© Vi på Landön